Παρασκευή 9 Μαΐου 2014

Τι πρέπει να προσέχω για τα αντηλιακά

    Καλησπέρα κούκλες μου!! Τι κάνετε;; Ελπίζω και εύχομαι να είστε καλά και να περνάτε υπέροχα. Ο καιρός δεν είναι για αντηλιακά μιας και είναι χάλια, αλλά ήδη πρέπει να αναζητάμε το κατάλληλο για την επιδερμίδα και για την προστασία μας.
    Να σας πω ότι το όλο post θα βασιστεί σε κάποια site που θα έχω τα link στο τέλος και κάποιες "γνώσεις" δικές μου που σχεδόν σε όλους θα είναι γνωστές.
    Λοιπόν!!! Πριν λίγες μέρες έπεσε στα χέρια μου το διαφημιστικό φυλλάδιο της LR και μέσα είχε αντηλιακά και τον τρόπο που πρέπει να τα παίρνουμε ανάλογα με τον τύπο του δέρματος μας. Θα σας κάνω παραστατικά το πινακάκι όπως το είχε στο φυλλάδιο.

Ιδιότητες           |           Τύπος 1             |         Τύπος 2          |       Τύπος 3
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Χρώμα μαλλιών         |        Κόκκινο ή Ξανθό         |         Ξανθό                     |     Καστανό-Μαύρο
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Χρώμα ματιών           |        Γαλανά/Πράσινα           |      Γαλανά/Πράσινα       |    Πράσινα/Καστανά
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Χρώμα επιδερμίδας   | Ανοιχτόχρωμη με φακίδες  |   Ανοιχτόχρωμη              | Καστανή/ Μελαχρινή
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Τύπος επιδερμίδας     | Πολύ ευαίσθητη                  |  Ευαίσθητη                     |  Κανονική-χωρίς                                                                                                                                                      ευαισθησίες
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Χρόνος έκθεσης στον |   5-10 λεπτά                        |  10- 20 λεπτά                  |  20-30 λεπτά
       ήλιο 
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Προτείνουμε               |   SPF 50                               |   SPF 30                          |    SPF 20
---------------------------------------------------------------------------------------------------------

     Bλέπουμε λοιπόν ότι ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του προσώπου και της επιδερμίδας μας, το δέρμα μας θέλει περισσότερη προστασία. Πρέπει να φοράμε το αντηλιακό μας καθημερινά, και ας μην πηγαίνουμε στη θάλασσα, εάν βέβαια εκτεθόμαστε στον ήλιο. Πρέπει να το ανανεώνουμε κάθε 2 ώρες περίπου και εάν είμαστε για μπάνιο, να το ανανεώνουμε μόλις βγαίνουμε από τη θάλασσα. Βέβαια, σε κάθε μπουκαλάκι, στο πίσω μέρος του, γράφει λεπτομέρειες και οδηγίες. Το κάθε προϊόν και η κάθε εταιρία είναι διαφορετικές και πρέπει πάντα να τις διαβάζουμε.

      Και συνεχίζω με κάποιες συχνές ερωτήσεις που γίνονται και απαντήθηκαν από το http://www.iatronet.gr/ .

   Τι είναι, επιτέλους, ο περιβόητος δείκτης προστασίας (SPF); 
Ο ‘μαγικός’ αριθμός που αναγράφεται πάνω στις συσκευασίες δηλώνει πόσες φορές περισσότερο μπορούμε να μείνουμε εκτεθειμένοι στον ήλιο απ’ ό,τι χωρίς αντηλιακό, χωρίς να προκληθεί ερεθισμός (κοκκινίλα). Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι με το δείκτη 2 μπορεί κανείς να μείνει στον ήλιο διπλάσια ώρα απ’ ό,τι χωρίς αυτόν. Ο δείκτης 30, από την άλλη, ενισχύει 30 φορές την άμυνα της επιδερμίδας στον ήλιο και απομακρύνει το 97% των ακτίνων που τη βλάπτουν. 

   Ισχύει ότι η εφαρμογή του αντηλιακού πρέπει να γίνεται αρκετή ώρα πριν βγω στον ήλιο και ποιο είναι το προτεινόμενο διάστημα;
 Είκοσι λεπτά πριν από την έκθεση στον ήλιο είναι ένα ικανοποιητικό διάστημα ώστε να δράσει το αντηλιακό και να μην κινδυνεύσετε από τον ήλιο. Όταν, αντίθετα, βάζουμε αντηλιακό τη στιγμή που φτάνουμε στην παραλία, τα συστατικά του δεν προλαβαίνουν να δράσουν, ώστε, τελικά, να μας προστατεύσουν από τις υπεριώδεις ακτίνες. Αντίθετα, βρίσκουν το πεδίο ελεύθερο να εισχωρήσουν στο δέρμα και να σκοτώσουν τα κύτταρα που βοηθούν στην ανανέωσή του. Εξίσου σημαντική είναι, βέβαια, και η ανανέωση της εφαρμογής του αντηλιακού κάθε φορά που βγαίνουμε από τη θάλασσα ή έπειτα από έντονη εφίδρωση (π.χ., λόγω σπορ).

  Αν πάρω το μεγαλύτερο δυνατό δείκτη (και ασπρίσω από την εφαρμογή του), μπορώ να κάτσω στον ήλιο άφοβα; 
Όχι! Καταρχήν, ο μεγάλος δείκτης προστασίας αφορά συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού: άτομα που πάσχουν από δερματοπάθειες που επιδεινώνονται από την έκθεση στον ήλιο ή μικρά παιδιά. Ένας δείκτης προστασίας της τάξης του SPF 30 είναι ικανοποιητικός για το μέσο πληθυσμό. Μη φανταστείτε, όμως, ότι με τον όρο ‘ικανοποιητικός’ εννοούμε ότι λειτουργεί ως ασπίδα. Με κανένα αντηλιακό δεν καθόμαστε στον ήλιο όση ώρα θέλουμε!

  Τι είναι προτιμότερο; Να κάτσω στον ήλιο με υψηλό δείκτη ή στη σκιά χωρίς καθόλου αντηλιακό;
Οι ακτίνες του ήλιου έχουν την ιδιότητα να φτάνουν σ’ εμάς ακόμα και όταν θεωρούμε ότι είμαστε προστατευμένοι στη σκιά. Σκεφτείτε ότι ακόμη και μια μέρα με συννεφιά, το 80% του ήλιου περνάει από τα σύννεφα! Άρα η μόνη λύση είναι να φοράτε πάντα αντηλιακό με ικανό δείκτη προστασίας. Ταυτόχρονα, αποφεύγετε την παρατεταμένη ηλιοθεραπεία και την έκθεση στον ήλιο χωρίς λόγο.

  Αν δεν κάνω καθόλου ηλιοθεραπεία στην παραλία και κολυμπάω όση ώρα είμαι στη θάλασσα, εξακολουθώ να χρειάζομαι αντηλιακό; 
Οι πολυμήχανες ακτίνες του ήλιου φτάνουν σ’ εμάς και όταν κολυμπάμε. Το νερό, εξάλλου, δεν φιλτράρει τις ακτίνες του ήλιου. Η μόνη διαφορά είναι ότι δεν κινδυνεύετε να καείτε, τουλάχιστον στο βαθμό που αυτό μπορεί να συμβεί όταν είστε ακίνητοι στην άμμο. Επιπλέον, το μαύρισμα εν κινήσει είναι πάντα πιο ομοιόμορφο.

   Μπορώ να χρησιμοποιώ το αντηλιακό σώματος και για το πρόσωπο; 
Τα αντηλιακά προσώπου και σώματος έχουν διαφορετική σύσταση και προορίζονται για να καλύψουν διαφορετικές επιφάνειες. Γι’ αυτό και στο πρόσωπο χρησιμοποιούμε κρέμες, ενώ για το σώμα τα αντηλιακά έρχονται σε μορφή γαλακτώματος. Ωστόσο, αν δεν έχετε αντηλιακή κρέμα προσώπου, είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσετε το αντηλιακό σας για το σώμα από το να μη βάλετε καθόλου αντηλιακό. 

   Όταν βγω στην αγορά για αντηλιακά, τι πρέπει να προσέξω, ώστε να είμαι βέβαιος ότι έχω κάνει τη σωστή επιλογή;
 Ένα καλό αντηλιακό πρέπει να προστατεύει τόσο από την UVA όσο και από τη UVB υπεριώδη ακτινοβολία. Πρέπει, λοιπόν, να υπάρχουν οι σχετικές ενδείξεις σε ευδιάκριτο σημείο της συσκευασίας. Αυτό, όμως, δεν αρκεί. Το αντηλιακό που θα σας προστατεύσει πραγματικά πρέπει να περιέχει ισχυρές αντιοξειδωτικές ουσίες, όπως είναι οι βιταμίνες Ε και C, καθώς και τα ενυδατικά συστατικά. Καθώς κάνετε την επιλογή, λοιπόν, βεβαιωθείτε ότι έχετε διαβάσει αναλυτικά τα ψιλά γράμματα στα συστατικά του αντηλιακού προς αγορά και ότι ανάμεσά τους υπάρχουν οι παραπάνω αναφορές. Επίσης, βεβαιωθείτε ότι έχετε αγοράσει το αντηλιακό που ενδείκνυται για τις ατομικές σας ανάγκες.

Διαβάστε περισσότερα στο: http://www.in2life.gr/wellbeing/health/article/153294/antihliaka-apantame-stis-15-shmantikoteres-apories-sas.html
Πηγή: www.in2life.gr

    Εγώ επέλεξα τις πιο σημαντικές ερωτήσεις για να δείτε, όχι ότι οι άλλες δεν είναι το ίδιο σημαντικές. Να επισκεφτείτε το site ώστε να δείτε όλες τις ερωτήσεις και τις απαντήσεις! Πρέπει να προστατευτούμε από τον ήλιο και για το παρόν, αλλά και για το μέλλον. 

    Το σημερινό post ήταν αντιγραφή στην ουσία από άλλα "site", αλλά ελπίζω να σας βοήθησα για την επιλογή του αντηλιακού σας και για πιθανόν απορίες που μπορεί να είχατε και να ήταν αναπάντητες. Πείτε μου τι αντηλιακά πήρατε και εάν σας βοήθησε το post μου. Φιλιά πολλά κούκλες μου! Καλά να περνάτε και καλές βουτιές!! ;) ;)
                                                            Κωνσταντίνα Ν.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Followers