Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2015

"Όσα ήθελα να δώσω" - Λένα Μαντά

     Ημέρες ανάπαυσης, ημέρες ξεκούρασης, ημέρες χαράς! Μπήκαμε στην τελική ευθεία για τα Χριστούγεννα, ο καιρός ακολουθεί το κλίμα των εορτών επιτέλους, κι εμείς αποζητούμε κατάλληλη συντροφιά για τις μοναχικές μας ώρες.


     Την τελευταία εβδομάδα ήμουν άρρωστη με πυρετό, μετά από πολλά χρόνια, κι από την δεύτερη ημέρα και μετά δεν σήκωσα κεφάλι από τα βιβλία. Τελείωσα σε 5 ημέρες 4 βιβλία. Σήμερα όμως θα σας μιλήσω για ένα από αυτά, της γνωστής σε όλες Λένα Μαντά. Ο τίτλος του "Όσα ήθελα να δώσω". Μην νομίζετε ότι θα δεν θα σας μιλήσω για τα υπόλοιπα, αλλά ένα ένα τη φορά, μην σας κουράζω.

      Δώδεκα ιστορίες... Δώδεκα όσες και τα βιβλία μου. Σε κάθε μία από αυτές δίνω την συνέχεια και το τέλος. 
      Για να το καταφέρω, γύρισα πίσω και βρήκα τον Κωστή, την Μαρίνα και την Ναταλία από το Βαλς με δώδεκα θεούς. Αναζήτησα τη Θεανώ, την λύκαινα της πόλης. Θυμήθηκα τα κορίτσια από το σπίτι δίπλα στο ποτάμι, και μετά είχε σειρά ο Αντρέας και οι επιλογές του από την Άλλη πλευρά του νομίσματος. Ήταν αδύνατον να παραβλέψω την Κλαίλια και τον Παύλο από το Έρωτας σαν βροχή. Ξαναγύρισα επίσης στον Μιχάλη από το τελευταίο τσιγάρο, και έσμιξα με την Ειρήνη και την Βένια στο Χωρίς χειροκρότημα. Ανακάλυψα από την αρχή την Ηρώ στο Όσο αντέχει η ψυχή, και είχα την χαρά να αγκαλιάσω πάλι την Ντάτα. Σειρά είχαν η Κυβέλη και ο Ορέστης από τα πέντε κλειδιά, και μετά παραδόθηκα στη Μυρσίνη και στον Θεόφιλο στο Μια συγνώμη για το τέλος. Κουρασμένη επέλεξα να πιω Έναν καφέ στη χόβολη, αφού έδωσα όσα ήθελα να δώσω... Τώρα πια θα μάθετε τι απέγιναν όλοι αυτοί που αγάπησα και αγαπήσατε. 


     Είμαι σίγουρη πως όλες έχετε διαβάσει αν όχι όλα, έστω ένα της βιβλίο. Όμως εάν θέλετε να μάθετε περίπου τι συνέβη στα προηγούμενα βιβλία κι αν σας ενδιαφέρει να αγοράσετε ή να δανειστείτε κάποιο από αυτά, είναι μία καλή ευκαιρία πιστεύω. Υπάρχει μία ας πούμε περίληψη ώστε να ξαναθυμίσει τι έγινε στο κάθε βιβλίο και να προσαρμοστούμε άμεσα.

    Δεν θα σας μιλήσω για αυτή την σκέψη, όπου την βρήκα εκπληκτική. Δεν θα σας πω ότι πέταξα από τη χαρά μου μόλις είδα ότι η αγαπημένη μου συγγραφέας έβγαλε νέο βιβλίο τόσο σύντομα. Όμως, θα σας πω ότι έκλαψα, ότι χάρηκα, ότι βρήκα δικαίωση στο κάθε διήγημα εξίσου. 'Ηταν ένα υπέροχο ταξίδι που είχα πολύ καιρό να κάνω και με ενθουσίασε.


    Δυστυχώς, δεν μπορώ να σας πω κάποια περίληψη, όμως θα σας πω ότι το Μια συγνώμη για το τέλος που δεν μου άρεσε και σας το είχα πει εδώ, στο διήγημα του βιβλίου το λάτρεψα. Φανταστείτε πόσο πολύ μου άρεσαν τα υπόλοιπα.

     Τέλος, εάν έχετε κάποια φίλη, γνωστή, συγγενή που γιορτάζει ή ανταλλάσσετε δώρα τις ημέρες των γιορτών, νομίζω ότι είναι ένα εκπληκτικό δώρο που θα καταπλήξει τον αποδέκτη του. Περιμένω τα σχόλια σας με τις δικές σας εντυπώσεις, τις δικές σας απόψεις, και φυσικά εάν δεν το έχετε διαβάσει ήδη, να μου πείτε εάν θα το διαβάσετε. Καλά Χριστούγεννα εύχομαι σε όλους, με υγεία, αγάπη, χαρά και πολύ κέφι.

                                                Φιλιά πολλά,
                                                           Κωνσταντίνα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Followers