Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2015

"Η πόλη έχει ρεπό" - Πασχάλης Πράντζιος

   Όπως ξέρετε ήδη, πριν λίγες ημέρες επέστρεψα από ένα "επαγγελματικό" ταξίδι, που ήμουν μόνη μου και ήθελα παρέα μες στο καράβι. Όμως ποια είναι η καλύτερη παρέα εκτός από ένα καλό βιβλίο;;; 


   Το βιβλίο λέγεται "Η πόλη έχει ρεπό" του Πασχάλη Πράντζιου από τις εκδόσεις Ωκεανίδα. Η περίληψη του λέει: Ένα e-mail που δημιουργεί παρανόηση στον παραλήπτη, γίνεται αφορμή να γράψει ο αφηγητής μια παρωδία αστυνομικού μυθιστορήματος. «Η πόλη έχει ρεπό», μία πραγματικά ξεκαρδιστική ιστορία, όπου η μυθοπλασία μπλέκεται με την πραγματικότητα και οι λογοτεχνικοί ήρωες παίρνουν στα χέρια τους τη ζωή του συγγραφέα. Ο συγγραφέας κλείνει το μάτι στον αναγνώστη, παίζει μαζί του χαμογελώντας και κρύβει τα μυστικά του, για να φωνάξει στο τέλος: Σας την έσκασα! Ένα βιβλίο «άλλο» από αυτό που δείχνει! Γιατί, όταν η πόλη έχει ρεπό, όλα γίνονται!


   Είχα διαβάσει περισσότερο από το μισό στο καράβι, ενώ πριν τρεις ημέρες το τελείωσα και αποφάσισα να σας πω την γνώμη μου. Ενώ το βιβλίο ξεκινάει δυναμικά με πολύ έντονο μαγνήτη προς τον αναγνώστη, ενώ η συνέχεια της ιστορίας γίνεται το λιγότερο καθηλωτική και ο αναγνώστης είναι πλέον ο ήρωας του μυθιστορήματος, το τέλος με απογοήτευσε οικτρά. Τι θέλω να πω;;; Στην ουσία, και με λίγα λόγια, ο Νίκος που τα όνειρα του ήταν υπέρλαμπρα και φωτεινά, έχει χάλια ζωή με πολλά χρέη. Από ένα λάθος e-mail δημιουργεί ένα τρομερό αστυνομικό μυθιστόρημα, με πρόσωπα της πραγματικότητας του και μη. Ώσπου στο τέλος υπήρξαν πολλές συμπτώσεις. Ενώ μέχρι 10 σελίδες πριν το τέλος του το λάτρεψα, το τέλος ήταν τόσο μπερδεμένο που ανακατευόταν ο συγγραφέας με τον ήρωα και με μπέρδεψε αρκετά. Επίσης αφήνει ένα μεγάλο ερωτηματικό στο τέλος, εάν δεν υπάρξει νέο βιβλίο βασισμένο σε αυτό, θα είναι το χειρότερο τέλος που διάβασα ποτέ.


   Σίγουρα σας προτείνω να το διαβάσετε! Ίσως εσείς μάθετε περισσότερα από το τέλος απ' ότι εγώ. Ο καθένας μας έχει διαφορετική αντίληψη άλλωστε. Αξίζει η ιστορία του πάρα πολύ, είναι ένα αστυνομικό μυθιστόρημα, με αρκετά αστεία συμβάντα και ανατροπές.

   Σε περίπτωση που το έχει διαβάσει κάποιος ή θα το διαβάσει, θέλω πολύ να μάθω τις εντυπώσεις του και την άποψη του για το τέλος. Επίσης εάν έχετε να μου προτείνετε επιλογές βιβλίων που ξεχωρίσατε, θα χαρώ πολύ! Σας ευχαριστώ για το χρόνο σας για ακόμη μία φορά. Καλό σαββατοκύριακο να έχετε και να περνάτε όμορφα!

                                                                         Κωνσταντίνα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Followers