Κυριακή 2 Αυγούστου 2015

"Με ξένο πρόσωπο" - Μπέντζαμιν Ζεφανάια

    Καλημέρα φίλοι μου!! Καλό μήνα σας εύχομαι, να περνάτε όμορφα και ξεκούραστα!! Σήμερα θα έπρεπε να σας μιλήσω για τα αγαπημένα προϊόντα του μήνα, όμως αποφάσισα να σας μιλήσω για ένα εξαιρετικό βιβλίο που διάβασα τον μήνα Ιούλιο και το λάτρεψα.


    Με ξένο πρόσωπο είναι ο τίτλος του και ο συγγραφέας είναι ο Μπέντζαμινα Ζαφανάια, από τις εκδόσεις Ψυχογιός. Να σας πω την αλήθεια προτιμώ να διαβάζω Έλληνες συγγραφείς, πρώτον γιατί θέλω να στηρίζω την ελληνική αγορά, δεύτερον, γιατί πιστεύω ότι έχουμε εξαιρετικούς συγγραφείς με καταπληκτική σκέψη και γραφή και τέλος, νιώθω ότι καταλαβαίνω περισσότερο την κουλτούρα και το χιούμορ τους.

    Το συγκεκριμένο βιβλίο το επέλεξα λόγω τίτλου αλλά και λόγω περίληψης. Σίγουρα ο τίτλος έπαιξε καθοριστικό ρόλο, με ξένο πρόσωπο, ποια η σημασία του;;; Η περίληψη του λέει: Ο Μάρτιν τα είχε όλα: νέος, όμορφος, έξυπνος, αρχηγός της παρέας του, με τη δημοφιλή Νάταλι στο πλευρό του. Το σίγουρο ήταν πως μέχρι στιγμής η ζωή είχε φανεί καλή μαζί του. Αυτό που δεν ήξερε, όμως, είναι ότι τίποτε δεν κρατάει για πάντα. 

    Σε μια στιγμή όλα αλλάζουν. Έτσι, μια ξέφρενη βραδιά γλεντιού ο Μάρτιν καταλήγει στο νοσοκομείο. Όταν ανοίγει τα μάτια του, δεν είναι ο ίδιος κάτι φρικτό έχει συμβεί στο πρόσωπο του.

    Θα μπορέσει, άραγε, να ξαναγυρίσει στην παλιά του ζωή; Η παρέα του και η φίλη του θα σταθούν κοντά του; Θα καταφέρει να συμφιλιωθεί με τον καινούριο του εαυτό;


    Όταν το πρωτοδιάβασα, ήθελα απεγνωσμένα να το αποκτήσω. Όταν το απέκτησα, το άφησα στην βιβλιοθήκη μου να περιμένει. Για να διαβάσω ένα βιβλίο πρέπει να είμαι έτοιμη ψυχολογικά. Όταν λοιπόν ήμουν έτοιμη, το έπιασα στα χέρια μου με βαριά καρδιά στην αρχή, ότι θα ξενερώσω και δεν μου αρέσει καθόλου. Πόσο άδικο είχα...!! Από την πρώτη σελίδα που ξεκίνησα, δεν σταμάτησα να διαβάζω λεπτό. Όταν είχα δουλειά και έβρισκα χρόνο, καταπιανόμουν με το βιβλίο για να μάθω την συνέχεια. Σε μιάμιση μέρα το είχα τελειώσει.

    Όταν βλέπουμε έναν άνθρωπο διαφορετικό, ή έναν άνθρωπο ψυχολογικά άρρωστο, ή κάποιον μοναχικό, αυτό που κάνουμε είναι να τον κοροϊδέψουμε, να τον χλευάσουμε, να τον γελοιοποιήσουμε. Το συγκεκριμένο βιβλίο μας διδάσκει το διαφορετικό, πως νιώθει αυτός που είναι διαφορετικός, πως θα μπορούσαμε εμείς να είμαστε στην θέση του. Μας διδάσκει να σκεφτόμαστε και να επεξεργαζόμαστε τους ανθρώπους πριν να τους εμπιστευτούμε. Είναι ένα δυνατό βιβλίο που διδάσκει σε έφηβους και ενήλικες την ώριμη σκέψη, την συμπεριφορά και το διαφορετικό.

    Είμαι σίγουρη ότι όλοι μας πρέπει να το διαβάσουμε και να μην ξεχάσουμε ποτέ την σημασία του. Να το προσφέρετε στους έφηβους για να μπουν στην θέση του Μάρτιν, να μάθουν να αποδέχονται, να προσέχουν και να εμπιστεύονται τον εαυτό τους πάνω από όλα. Είναι κατάλληλο για παιδιά άνω των 12 ετών. Εγώ ήδη το έχω δώσει σε δύο άτομα και έχουν μιλήσει συγκινητικά και με λατρεία γι' αυτό το βιβλίο.


    Θέλω να σκεφτείτε πολύ καλά αυτή την επιλογή. Είμαι σίγουρη ότι δεν θα το μετανιώσετε. Όσοι το έχετε διαβάσει θέλω να μου πείτε την γνώμη σας, εάν μάθατε μέσα από αυτό το βιβλίο κι αν σας άλλαξε κατά κάποιον τρόπο τον τρόπο σκέψης. Περιμένω τα σχόλια σας με αγωνία. Φιλιά πολλά και καλό μήνα να έχετε!!

                                                                                   Κωνσταντίνα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Followers